Frankrikes president Emmanuel Macron har meddelat att landet är villigt att inleda samtal med andra europeiska länder om möjligheten att placera franska stridsflygplan beväpnade med kärnvapen på deras territorium. Uttalandet gjordes under en direktsänd intervju på den franska TV-kanalen TF1.
Macron nämnde att USA redan har kärnvapen på flygplan stationerade i länder som Belgien, Tyskland, Italien och Turkiet. Han underströk dock att den exakta ramen för en sådan lösning kommer att definieras de kommande veckorna och månaderna.
Lisez aussi : Gangs suédois : l’armée va aider la police après une recrudescence des meurtres
Villkor för en kärnvapenutplacering
Macron betonade att en eventuell utplacering av franska kärnvapenflyg i Europa måste uppfylla tre tydliga villkor:
- Frankrike ska inte betala för andras säkerhet.
- Det får inte påverka Frankrikes egna försvarsbehov.
- Den slutgiltiga beslutanderätten ska ligga hos presidenten, som är landets högsta militära befäl.
Han påpekade även att det alltid har funnits en europeisk dimension i hur Frankrike ser på sina vitala intressen, men betonade att viss tvetydighet är nödvändig när det gäller kärnvapenavskräckning.
Bakgrund: Europas kärnvapensäkerhet efter Rysslands invasion av Ukraina
Sedan Rysslands invasion av Ukraina har behovet av stärkt kärnvapensäkerhet i Europa diskuterats allt mer. Frankrike, som nu är EU:s enda kärnvapenmakt, har fått ökat ansvar för att garantera säkerheten på kontinenten.
Ett av de länder som visat intresse för att delta i ett sådant säkerhetssamarbete är Polen. Som en av Ukrainas främsta allierade inom EU har Polen tidigare signalerat att man vill ta del av Frankrikes kärnvapenavskräckning.
USA:s nuvarande kärnvapenstrategi i Europa
USA har idag cirka 50 kärnvapen stationerade på den strategiskt viktiga flygbasen Incirlik i södra Turkiet. Detta är en del av Natos försvarsstrategi och ett exempel på hur amerikanska kärnvapen redan används för att förstärka europeisk säkerhet.
Genom att öppna för samtal om franska kärnvapenflyg i andra europeiska länder visar Macron att han vill säkerställa att Europa kan ta större ansvar för sin egen säkerhet, särskilt i ljuset av Rysslands ökade aggression.
Säkerhetspolitiska konsekvenser
Macrons uttalande har fått blandade reaktioner från både allierade och kritiker. Vissa ser det som ett nödvändigt steg för att stärka Europas självständiga försvarskapacitet, medan andra varnar för att ökad närvaro av kärnvapen i Europa kan bidra till eskalation och spänningar.
Hur de europeiska länderna kommer att ställa sig till Macrons förslag återstår att se, men signalen är tydlig: Frankrike är redo att ta en mer proaktiv roll i Europas försvarsstrategi.